Karin Merlijn

Welkom op mijn site!

Mijn naam is Karin Merlijn en ik ben geboren in 1963 in Zutphen.
Aanvankelijk was ik kleuterleidster en later onderwijzeres in alle groepen van het basisonderwijs. Daar kon ik veel van mijn creativiteit in kwijt, maar de belangstelling voor het spirituele was zo groot dat ik in 2001, na een aantal cursussen en opleidingen, een praktijk ben begonnen in energetische geneeswijzen. Ik werkte voornamelijk met Reiki en gaf Reikicursussen volgens Usui Shiki Ryoho. Inmiddels is de praktijk, na 18 jaar gesloten, zodat ik me helemaal op mijn creativiteit kan richten.

Regelmatig heb ik cursussen en workshops gevolgd bij verschillende kunstenaars in het land. Begonnen met aquarel en later overgestapt op acrylverf. Het schilderen van stillevens en landschappen en het naschilderen van foto’s verveelde al snel en steeds vaker ging ik op gevoel schilderen. Dit gaf zoveel vrijheid en plezier!

Sinds 2011 ben ik professioneel gaan schilderen en les gaan geven in intuïtief schilderen.

Manier van werken: Mijn manier van schilderen is puur intuïtief. Vanuit een meditatie, muziekstuk, gedicht o.i.d. kies ik kleuren verf of krijt waarmee ik, op gevoel, ga schilderen op doek. Sfeer is heel belangrijk. Als het doek vol is bekijk ik het doek van alle kanten en kies dan de positie, die me het meest raakt of aanspreekt. Dan volgt de volgende laag. Als er een duidelijk beeld naar voren komt, dat een snaar raakt, wordt dat verder uitgewerkt. Ik gebruik veel kleur en werk meestal in dunne transparante lagen, maar kan soms ook met dikke texturen werken. Doordat de stemming, emoties en belevingswereld als uitgangspunt gebruikt worden, kunnen de schilderijen heel erg verschillen qua stijl en kleurgebruik. Als een werk klaar is analyseer ik de beelden, die voor mij symbool staan voor mijn innerlijke wereld en processen. Zo ben ik mijn eigen therapeut. Het verbeelden van de innerlijke belevingswereld geeft helderheid en rust.

Deze manier van werken pas ik ook toe in mijn cursussen en workshops voor anderen. Ik duid geen schilderijen voor anderen, maar door vragen te stellen komen mensen zelf tot inzicht. In mijn schildercursussen is tekenervaring en schildertechniek ondergeschikt aan de beleving, het ontdekken van het materiaal en het bewust worden van wat er in je leeft. Techniek leer je gaandeweg vanzelf.