Karin Merlijn

Karin Merlijn is geboren in 1963 in Zutphen. Aanvankelijk was zij kleuterleidster en later onderwijzeres in alle groepen van het basisonderwijs. Daar kon zij veel van haar creativiteit in kwijt. Toch miste er wat. De belangstelling voor het spirituele was zo groot dat zij na een aantal cursussen en opleidingen een praktijk is begonnen in energetische geneeswijzen (2001). Inmiddels is deze in oktober 2019 gesloten, zodat Karin zich helemaal op haar creativiteit kan richten.

Karin is autodidact. Ze is van kleins af aan altijd creatief bezig geweest en tekenen en schilderen waren haar favoriete bezigheden. Ook in haar volwassen jaren is zij altijd blijven schilderen. Zij heeft regelmatig cursussen en workshops gevolgd bij verschillende kunstenaars in het land. Ze is begonnen met aquarel en later overgestapt op acrylverf. Het schilderen van stillevens en landschappen en het naschilderen van foto’s verveelde al snel en steeds vaker ging zij op gevoel schilderen. Dit was, en is, voor haar een manier om de dagelijkse werkelijkheid en emoties te verwerken.

Sinds 2011 is Karin professioneel gaan schilderen en les gaan geven in intuïtief schilderen.

Manier van werken: Haar manier van schilderen is puur intuïtief. Vanuit een meditatie kiest zij twee of meer kleuren verf waarmee zij, op gevoel, gaat schilderen op doek. Vaak wordt ook muziek ter ondersteuning en inspiratie gebruikt. Sfeer is heel belangrijk. Als het doek vol is bekijkt zij het doek van alle kanten en kies dan de positie die haar het meest raakt of aanspreekt. Dan volgt de volgende laag. Als er een duidelijk beeld naar voren komt, dat een snaar raakt, wordt dat verder uitgewerkt. Karin gebruikt veel kleur en werkt meestal in dunne transparante lagen, maar kan soms ook met dikke texturen werken. Doordat de stemming, emoties en belevingswereld als uitgangspunt gebruikt worden kunnen de schilderijen heel erg verschillen qua stijl en kleurgebruik. Als een werk klaar is analyseert Karin de beelden die voor haar symbool staan voor haar innerlijke wereld en processen. Zo is zij haar eigen therapeut. Het verbeelden van de innerlijke belevingswereld geeft Karin helderheid en rust.

Deze manier van werken past Karin ook toe in haar cursussen en workshops voor anderen. Zij duidt geen schilderijen voor anderen, maar door vragen te stellen komen mensen zelf tot inzicht. In haar schildercursussen is tekenervaring en schildertechniek ondergeschikt aan de beleving, het ontdekken van het materiaal en het bewust worden van wat er in je leeft. Techniek leer je gaandeweg vanzelf.