Karin Merlijn

Ik ben geboren in Zutphen en na veel omzwervingen woon ik daar nu ook al weer meer dan 25 jaar met heel veel plezier. Als kind was ik altijd aan het tekenen en knutselen en dat doe ik nog steeds.

Ik heb gewerkt als kleuterleidster en later onderwijzeres in alle groepen van het basisonderwijs. Daar kon ik veel van mijn creativiteit in kwijt. Toch miste er wat. De belangstelling voor het spirituele was zo groot dat ik na een aantal cursussen en opleidingen een praktijk ben gestart in energetische geneeswijzen (2000).

Ik ben al die jaren blijven schilderen en tekenen, vooral voor mijzelf, als manier om de dagelijkse werkelijkheid en mijn gevoelens te verwerken en verbeelden. Ik heb regelmatig cursussen en workshops gevolgd bij verschillende kunstenaars in het land. Vooral in de twee jaar dat ik in Assen woonde. Ik ben begonnen met aquarel en later overgestapt op acrylverf. Het schilderen van stillevens en landschappen verveelde al snel en steeds vaker ging ik op gevoel schilderen. Zonder van te voren bedacht plaatje. Sinds 2011 ben ik professioneel gaan schilderen en les gaan geven in intuïtief schilderen.

Manier van werken: Mijn manier van schilderen is sinds 2000 puur intuïtief. Vanuit een meditatie kies ik één of meerdere kleuren verf waarmee ik, op gevoel, ga schilderen op doek, vaak ook met muziek ter ondersteuning. Sfeer is heel belangrijk. Het verbeelden van de innerlijke belevingswereld geeft mij helderheid en rust. Als het doek vol is bekijk ik het doek van alle kanten en kies dan de positie die mij het meest raakt of aanspreekt. Dan volgt de volgende laag. Als er een duidelijk beeld naar voren komt, dat een snaar raakt, wordt dat verder uitgewerkt. Daardoor zijn de schilderijen vaak figuratief en sprookjesachtig. Ik gebruik veel kleur, werk meestal in dunne transparante lagen, maar kan soms ook met dikke texturen werken. Doordat de stemming, emoties en belevingswereld als uitgangspunt gebruikt worden kunnen de schilderijen heel erg verschillen qua stijl en kleurgebruik. Als een werk klaar is analyseer ik de beelden die voor mij symbool staan voor mijn innerlijke wereld en processen. Ik ben zo mijn eigen therapeut. Deze manier van werken gebruik ik ook in mijn cursussen en workshops voor anderen. Ik duidt geen schilderijen voor anderen. Door vragen te stellen en te zeggen welke beelden ik zie, komen mensen zelf tot inzicht.

Vanaf 2012 heb ik ook een eigen stijl van tekenen ontdekt met fineliner of kleurpotlood op papier. Deze tekeningen ontstaan ook weer al doende, er wordt niks van te voren bedacht of geschetst. Meestal begin ik met bloemetjes en bomen en in de vormen in de tussenruimtes herken ik dan van alles wat dan meer vorm mag krijgen. Dieren, elfjes, enz.